Porovnanie a rozdiely IR prísvitov pre nočné videnie: 850 nm vs. 940 nm a LED vs. LASER

Porovnanie a rozdiely IR prísvitov pre nočné videnie: 850 nm vs. 940 nm a LED vs. LASER

Zákazníci sa často pýtajú, ktorá vlnová dĺžka infračerveného prísvitu je najlepšia. V tomto článku vysvetlíme rozdiely a výhody jednotlivých frekvencií a typov.


Porovnanie IR svetla prísvitov 

 

Výhody prísvitov s vlnovou dĺžkou 850 nm

 

850nm prísvity poskytujú najlepší obraz, majú o niečo dlhší použiteľný dosah a je menej pravdepodobné, že vytvoria rozmazaný obraz ako 940nm prísvity. 850 poskytuje mierne lepší obraz, pretože IR kamery (nočné videnie, fotopasce atď.) sú najcitlivejšie na žiarenie v tejto vlnovej dĺžke. Jediným problémom zdrojov svetla s vlnovou dĺžkou 850 nm je, že vydávajú viditeľnú malú červenú bodku. Rozsah 850 nm je veľmi blízko k viditeľnému svetlu, ľudské oko dokáže túto frekvenciu veľmi slabo vnímať. To znamená, že zdroj svetla vášho infračerveného prísvitu môže byť mierne viditeľný ako červená bodka. Ak sledujete líšku, ktorá sa zakráda po vašom dvore, nemusí to byť problém, ale červená bodka v 850nm prísvite by mohla pre niektorú zver prezradiť vašu polohu.

 

 

Výhody prísvitov s vlnovou dĺžkou 940 nm

 

Naši zákazníci často používajú 940nm prísvity ako "stealth" riešenie, vďaka čomu sú ideálne pre airsoftové a bezpečnostné aplikácie, ale aj na sledovanie divej zveri a poľovníctvo. Teoreticky je kvalita obrazu a dosah trochu nižší, hoci si to nemusíte všimnúť. Niekedy je pri použití 940 nm "farba" lúča na nočnom videní o niečo fialovejšia, zatiaľ čo pri použití 850 nm prísvitu je zvyčajne sivejšia. Jednu vec si treba uvedomiť, a to, že pri 940nm prísvitoch je stále prítomná malá červená bodka, hoci je v porovnaní s 850nm prísvitmi výrazne znížená.


Prísvit 850nm vs. 940nm

 

Ktorá vlnová dĺžka je najlepšia na pozorovanie voľne žijúcich zvierat?

 

Ak zver, ktorú pozorujete nereaguje na červenú bodku, odporúčame prísvity s vlnovou dĺžkou 850 nm. Všeobecne ale pre sledovanie divej zveri odporúčame vlnovú dĺžku 940nm. Väčšina modelov nočného videnia z našej ponuky Vám ponúka možnosť výberu vlnovej dĺžky prísvitu alebo dodatočnú montáž externého prísvitu.

 

 

Chcem mať vo svojom nočnom videní možnosť používať obidve vlnové dĺžky prísvitu

 

Väčšina zariadení ponúka možnosť montáže externého prísvitu. Odporúčame napr. naše prísvity LunaVision.

 

 

Hlavné výhody laserového prísvitu oproti LED

 

Hlavná výhoda laseru vychádzajú z jeho fyzikálnych vlastností, najmä tzv. koherencie laserového svetla:

- zaostrený lúč prísvitu (prísvit má možnosť tzv. zoomu) sa s rastúcou vzdialenosťou nerozbieha do šírky tak rýchlo, ako napr. zaostrený lúč diódového prísvitu - vďaka tomu je schopný viac osvetliť pozorovaný predmet aj na väčšie vzdialenosti a zaistiť tak kvalitné zobrazenie pozorovaných predmetov v nočnom videní

- laserové svetlo netrpí takými silnými odrazmi pri vyššej vlhkosti vzduchu (hmla, dážď - typické pre jesenné počasie).



Porovnanie 940nm LED vs. LASER