Zameranie cieľa kolimátorom Leica Tempus ASPH a porovnanie s konkurenciou

Zameranie cieľa kolimátorom Leica Tempus ASPH a porovnanie s konkurenciou

Fotografie Alfreda Capozzi zobrazujú zameranie cieľa s Leica Tempus a inými kolimátormi (Aimpoint Micro H2, Zeiss Compact Point, Vortex Venom3). Posúdenie už necháme na vás…

Leica Tempus ASPH je najnovším kolimátorom na trhu, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa čoskoro stane referenčným modelom pre každého výrobcu modelov najvyššej kategórie.

Vyskúšal som niekoľko modelov (na fotkách si môžete pozrieť presne ktoré), ale musím povedať, že aktuálne neexistuje lepší kolimátor ako Leica Tempus.

Jednoznačná superiorita otvoreného kolimátora v porovnaní s tubusovým modelom.

Najviac ma prekvapila ostrosť a svetelnosť optiky. Z praktického hľadiska umožňuje používanie kolimátora za každých svetelných podmienok, bez problémov v šere, počas poľovačky za súmraku alebo v škaredom upršanom počasí.

K dispozícii je 12 úrovní osvetlenia. Hlavnou výhodou je možnosť nastavenia osvetlenia na veľmi nízku úroveň, kedy je svetelný bod jasne viditeľný bez nejasných okrajov aj v noci. Túto vlastnosť ocenia predovšetkým tí, ktorí sa zúčastňujú poľovačiek v zahraničí, kde sa často poľuje v noci, a tí, ktorí majú, ako väčšina z nás problém s astigmatizmom, čo znamená, že intenzívne zdroje svetla vidia rozmazane.

Vďaka Leica Tempus budete môcť pokojne poľovať aj pri zotmievaní, bez rozmazania alebo príliš veľkého osvetleného bodu, ktorý bude zakrývať veľkú časť cieľa.

Môj model Leica Tempus má 2 MOA bod. K dispozícii je aj verzia s 3,5 MOA. Pri používaní pozitívne hodnotím predovšetkým malý osvetlený bod, ktorý si, ako môžete vidieť na fotkách, aj pri streľbe na veľké vzdialenosti zachoval nízke osvetlenie a zakryl len minimálnu časť cieľa. Pri poľovačke so psom v húštine je vďaka vyššej úrovni jasu veľmi jednoduché zamieriť na cieľ.

Bod zásahu si môžete nastaviť dvomi šesťhrannými skrutkami, ktoré umožňujú výškové a stanové nastavenie a treťou skrutkou môžete zaistiť kalibrovanie, čím zabránite nežiaducemu posunu v prípade náhodného výstrelu.

Rovnako ako šošovky, aj systém klikania patrí medzi najlepšie. Klikanie je jasné, vnímateľné a súhlasí s posunom 2,5 cm na 100 metrov, ktoré uvádza výrobca. U väčšiny kolimátorov býva problémom práve kalibrácia, pretože nie vždy sa 10 kliknutí rovná 25 cm, ale niekedy je to 10 cm a niekedy 50 cm.

Zorné pole, bez ohľadu na fakt, že niektorí strieľajú s jedným alebo obidvomi otvorenými očami, je bez okrajov. Konštrukcia kolimátora Leica Tempus je veľmi tenká, takže strelec či už s jedným alebo obidvomi otvorenými očami dobre vidí okolie cieľa, čo je základnou podmienkou správneho výstrelu na korisť. Okrem toho je to dôležité aj z hľadiska bezpečnosti, pretože pri založení oka do „tubusov“ sa zákonite stráca vnímanie okolia. Predovšetkým strelci, ktorí idú poľovať na poranenú diviačiu zver z posedu potrebujú veľký rozhľad, pretože okolo poranenej koristi sa pohybuje množstvo psov.

Pri montáži kolimátora Leica Tempus možno použiť lištu Weaver Contessa alebo niektoré lišty Doctor Sight. Odporúčam montáž s lištou Contessa, pri ktorom zostane zachovaný veľmi nízky profil aj estetická stránka.

Záver:

Optika kolimátora, možnosť používania za každých svetelných podmienok, odolnosť voči nárazom, absolútna presnosť klikania, možnosť zaistenia skrutiek sú vlastnosťami, ktoré odlišujú Leica Tempus od konkurencie. Slabé stránky? Žiadne. Niekoho môže odradiť vyššia cena, ktorá je však porovnateľná s vysokokvalitnými zariadeniami a nie je výrazne vyššia ako cena kolimátorov strednej triedy.

*Celý článok Alfreda Capozzi nájdete na jeho blogu: Zážitky z lovu na diviačiu zver.  Kontakt na autora: alfredo.capozzi76@gmail.com.

Montáž Contessa kolimátora Leica Tempus Asph.

Nízke osvetlenie pri dlhých strelách, vysoká pri silných.

Rozsah úrovní jasu je naozaj veľký, uspokojí všetky potreby a požiadavky.

Dôkaz o irelevantnosti chyby paralaxy: aj napriek tomu, že bod je na 4 uhloch optiky, bod dopadu je stále rovnaký.

Porovnanie Leica Tempus s Aimpoint Micro H2.

Porovnanie Leica Tempus s Vortex Venom 3.

Porovnanie Leica Tempus so Zeiss Compact.